Geplaatst op Geef een reactie

Tartiflette met spek en kaas

Op deze koude dagen is dit ovengerecht Tartiflette met spek en kaas echt comfort food!

Tartiflette met spek en kaas

Tartiflette met spek en kaas

Deze tartiflette met spek en kaas is een stevig en hartverwarmend gerecht, perfect voor koude avonden. Met aardappelschijfjes, spekblokjes, en een romige saus is dit comfort food ten voeten uit. Dus: als je op zoek bent naar een vullende maaltijd met een rijke smaak, dan is dit precies wat je nodig hebt.
In dit recept maak je laagjes van aardappelschijfjes met een mengsel van spek, ui, knoflook en spitskool. De romige saus op basis van witte wijn, crème fraîche en tijm maakt dit gerecht helemaal af. De reblochon-kaas geeft een pittige, smeuïge smaak waar de Franse tartiflette zo bekend om staat. Dit gerecht is een echte winterfavoriet en kan je serveren met knapperig brood en gekookte sperzieboontjes, of andere groente.
Mmm, Franse tartiflette
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gram aardappelschijfjes (vers of voorgegaard)
  • 1 kleine spitskool ± 500 gram
  • 100 ml droge witte wijn
  • 6 takjes verse tijm
  • 1 rode of gele ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gram spekblokjes
  • 200 ml crème fraîche
  • 160 gram reblochon kaas (of brie of camembert)
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (boven-en onderwarmte) of 200 graden (hetelucht).
  • Schil de aardappelen met de dunschiller en snijdt de aardappelen met de mando-chef in dunne schijfjes.
    Gebruik je verse aardappelschijfjes (die je zelf van aardappels snijdt)? Kook deze dan in gezouten water in 7-8 minuten net gaar. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet.
    Gebruik je voorgegaarde kant-en-klare aardappelschijfjes? Je kunt dan de stap overslaan of ze toch héél even extra voorkoken, controleer wel na circa 3-4 minuten hoe gaar ze zijn.
  • Haal de schil van de ui en knoflook met het groentemes en snijd de ui in ringen met de mando-chef en pers de knoflook fijn met de knoflookpers. Snijd de spitskool met het groentemes in dunne reepjes.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, bak de spekblokjes rondom bruin en krokant. Voeg ui, knoflook en spitskool toe en bak al omscheppend in circa 6-8 minuten zacht en goudbruin.
  • Tip: Voor een vega variant laat je de spekblokjes weg, of vervang je ze voor plantaardige spekblokjes.
  • Schenk de witte wijn in de microcook en laat in de magnetron tot de helft inkoken. Roer de crème fraîche er door met de soepele klopper, breng aan de kook in de magnetron en kook 1-2 minuten tot een saus. Ris de blaadjes van de tijm met de dunschiller 6-in-1 boven de saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de helft van de aardappelplakjes in een ultrapro schaal. Verdeel de spekjes, kool en ui over de aardappels. Schep de helft van de saus er overheen en leg de rest van de aardappelplakjes er op. Verdeel het laatste beetje saus over de aardappelplakjes.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak 30-35 minuten. Snijd de reblochon kaas in plakken en leg ze over de saus, bak nog eens 5 minuten tot de kaas gesmolten is. Garneer met wat extra tijm.
  • Eet smakelijk
Trefwoord aardappel, kaas, ovengerecht, romige saus, spek, tartiflette
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept